Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

χειρουργός σπονδυλικής στήλης
Κήλη στη μέση

Κήλη στη μέση και χειρουργείο: Πότε ενδείκνυται & ποιες είναι οι πιο σύγχρονες τεχνικές

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου γνωστή και ως δισκοκήλη, είναι μια συνήθης πάθηση, η οποία εμφανίζεται σε όλα τα τμήματα της σπονδυλικής στήλης, με αυτό της οσφυϊκής μοίρας να είναι συχνότερο λόγω της ανατομικής διαμόρφωσης της. Χαρακτηρίζεται από μετατόπιση τμήματος υλικού του μεσοσπονδύλιου δίσκου, και πιο συγκεκριμένα, του πηκτοειδούς πυρήνα, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του, και ο οποίος σε αυτές τις περιπτώσεις προβάλλει μέσω του εξωτερικού, ινώδους δακτυλίου που τον περιβάλλει, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση επί των νευρικών δομών, γεγονός που προκαλεί έντονο πόνο στη μέση (οσφυαλγία), ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις ακτινοβολεί και στα κάτω άκρα (ισχιαλγία), ενώ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και την εμφάνιση μουδιάσματος και μυϊκής αδυναμίας. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, ένας μικρός αριθμός ασθενών με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση, στους οποίους τα συντηρητικά μέτρα αποτυγχάνουν να προσφέρουν ανακούφιση των  συμπτωμάτων, θα χρειαστεί να υποβληθούν σε επεμβατικές μεθόδους.

Κήλη στη μέση: Ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί την αρχική θεραπευτική προσέγγιση. Συντηρητικές μέθοδοι όπως ανάπαυση, φυσικοθεραπεία, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και επισκληρίδιες εγχύσεις στεροειδών συνιστώνται στα αρχικά στάδια, για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία, και ιδιαίτερα σε ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν έντονο και επίμονο πόνο, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της λειτουργικότητας τους, και την χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τους. Συμπτώματα στα οποία συγκαταλέγονται τα προοδευτικά νευρολογικά ελλείμματα, όπως μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα και δυσλειτουργία του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, ενδέχεται να απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Τέλος, εάν ένα άτομο παρουσιάσει υποτροπή της πάθησης σε σημείο που να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής του, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μια ωφέλιμη λύση.

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης

Πλέον, οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία οδήγησαν στην ανάπτυξη ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών για την αντιμετώπιση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτές οι προσεγγίσεις στοχεύουν στη μείωση της βλάβης των ιστών, του μετεγχειρητικού πόνου και του χρόνου αποκατάστασης σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Δύο εξέχουσες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές είναι η μικροδισκεκτομή και η ενδοσκοπική δισκεκτομή. Μάλιστα, η πρόοδος στην ενδοσκοπική χειρουργική επιτρέπει να διενεργούνται επεμβάσεις με σύγχρονο, αναίμακτο κι ανώδυνο για τον ασθενή τρόπο.

Η μικροδισκεκτομή αποτελεί μια διαδεδομένη χειρουργική τεχνική που περιλαμβάνει την αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που προεξέχει με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, η μικροδισκεκτομή πραγματοποιείται μέσω μικρότερων τομών με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και εξειδικευμένων μικροχειρουργικών εργαλείων. Με αυτό τον τρόπο, εντοπίζεται και αφαιρείται με ακρίβεια το υλικό της κήλης που προκαλεί το πρόβλημα, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιείται η βλάβη στους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς. Η μικροδισκεκτομή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, σαφώς συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη επαναφορά του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι μια ακόμη πιο σύγχρονη τεχνική που περιλαμβάνει τη χρήση μικρού εύρους ενδοσκοπίων για την αποκατάσταση της δισκοκήλης. Η επέμβαση είναι σχεδόν αναίμακτη καθώς πραγματοποιείται μέσα από μια τομή μόλις  8  χιλιοστών, τόση όση χρειάζεται για να εισαχθεί το ενδοσκόπιο στο σημείο του πάσχοντος μεσοσπονδυλίου δίσκου. Το ενδοσκόπιο διαθέτει πηγή φωτός και κάμερα στο άκρο του, προσφέροντας άμεση οπτικοποίηση του χειρουργικού πεδίου και της ανατομίας των περιβαλλόντων δομών σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία εισάγονται στη συνέχεια μέσω του ενδοσκοπίου κι έπειτα αφαιρείται το υλικό της κήλης που ασκεί πίεση στα νωτιαία νεύρα ή στο νωτιαίο μυελό, ενώ διατηρούνται οι γύρω δομές. Μάλιστα, η τομή είναι τόσο μικρή που δεν χρειάζονται καν ράμματα, παρά η εφαρμογή ειδικής χειρουργικής κόλλας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να περπατήσει και να λάβει εξιτήριο μερικές ώρες μετά την επέμβαση, ενώ μειώνεται θεαματικά ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνος ανάρρωσης.

Συμπερασματικά, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση αντιμετωπίζεται με χειρουργείο σε περίπτωση που οι συντηρητικές θεραπείες αποτυγχάνουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η μικροδισκεκτομή και η ενδοσκοπική δισκεκτομή έχουν φέρει επανάσταση στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης προσφέροντας μειωμένη βλάβη στους ιστούς, ταχύτερη αποκατάσταση και βελτιωμένα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα. Η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής είναι απόλυτα εξατομικευμένη ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς, όπως η κλινική εικόνα, τα απεικονιστικά ευρήματα και το ιστορικό του. Ο Νευροχειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Θεολόγος Θεολόγου, εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες χειρουργικές τεχνικές για την επιτυχή αποκατάσταση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.