Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

χειρουργός σπονδυλικής στήλης
Ενδοσκοπική Χειρουργική

Ενδοσκοπική Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης

Η σπονδυλική στήλη χρησιμεύει ως ο κεντρικός πυλώνας του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος, παρέχοντας δομική υποστήριξη και επιτρέποντας την πραγματοποίηση πλήθους βασικών λειτουργιών. Η εκδήλωση παθήσεων σε αυτή την τόσο σημαντική δομή, όπως η δισκοκήλη, η σπονδυλική στένωση και η σπονδυλολίσθηση, θέτουν σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Παραδοσιακά, ανοιχτές χειρουργικές προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν μεγάλου μεγέθους τομές και εκτεταμένη εκτομή ιστού έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Ωστόσο, η ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης που εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης, έχει φέρει επανάσταση στον τομέα της αναίμακτης και ταυτόχρονα άκρως αποτελεσματικής αντιμετώπισης πλήθους παθήσεων που προκαλούν πόνο στη μέση, προσφέροντας μια ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική με διακριτά πλεονεκτήματα.

Ενδοσκοπική Χειρουργική: Εφαρμογές ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών

Η πλήρως ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία παθολογιών σε όλες τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα, ενώ ενδείκνυται για τη θεραπεία πλήθους παθήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η σπονδυλική στένωση, οι όγκοι σπονδυλικής στήλης αλλά και οποιαδήποτε άλλη κατάσταση η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πίεσης επί των νευρικών δομών. Η ενδοσκοπική χειρουργική ενδείκνυται για τη θεραπεία παθήσεων της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν επώδυνα συμπτώματα, όπως ο έντονος πόνος, αλλά και νευρολογικά ελλείμματα. Στα τελευταία συγκαταλέγονται η μείωση της μυϊκής ισχύος των άνω ή και κάτω άκρων, οι διαταραχές βάδισης ή ούρησης, το σύνδρομο ιππουριδικής συνδρομής και η σεξουαλική δυσλειτουργία. Τα προαναφερθέντα νευρολογικά ελλείμματα εκδηλώνονται ως απόρροια της πίεσης των νωτιαίων νεύρων ή του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια), γεγονός που καθιστά αναγκαία τη στοχευμένη αντιμετώπιση.

Η ενδοσκοπική χειρουργική έχει αναδειχθεί ως μια πολύτιμη τεχνική στη διαχείριση διαφόρων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, προσφέροντας στους ασθενείς ανακούφιση από επώδυνα ή νευρολογικά συμπτώματα. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης πραγματοποιείται με τη χρήση ενδοσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. Το ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω μιας μικρού μεγέθους τομής, επιτρέποντας στον χειρουργό να οπτικοποιήσει τις δομές της σπονδυλικής στήλης σε μια οθόνη σε πραγματικό χρόνο. Αυτό παρέχει μια λεπτομερή εικόνα της πάσχουσας περιοχής και την πραγματοποίηση χειρουργικών τεχνικών με απόλυτη ακρίβεια. Η χρήση ενδοσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων συνδράμει στην επίτευξη ανώτερων αποτελεσμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης: Πλεονεκτήματα

Η ενδοσκοπική χειρουργική παρέχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς πραγματοποιείται μέσα από μία τομή μικρότερη του ενός εκατοστού, ενώ στηρίζεται στην χρήση εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας κι εξελιγμένων λογισμικών παρακολούθησης της κατάστασης του νευρικού συστήματος του ασθενή. Το μικροσκοπικό μέγεθος της τομής σε συνδυασμό με τον ελάχιστο τραυματισμό των ιστών διασφαλίζει:

 • Επίτευξη ανώτερων αποτελεσμάτων από τις συμβατικές τεχνικές, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν μεγάλες τομές και καθήλωση της σπονδυλικής στήλης με βίδες
 • Μείωση του χειρουργικού χρόνου
 • Μείωση του χρόνου νοσηλείας, καθώς ο ασθενής δύναται να λάβει εξιτήριο έπειτα από μερικές ώρες
 • Επίτευξη ενός αισθητικά άρτιου αποτελέσματος, καθώς αποφεύγονται μεγάλου μεγέθους τομές και κατά συνέπεια αποτρέπεται ο σχηματισμός εκτεταμένων ουλών
 • Συντομότερη αποκατάσταση και επιστροφή σε καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
 • Μείωση ποσοστού επιπλοκών σε αμελητέα επίπεδα
 • Εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου
 • Δυνατότητα επέμβασης χωρίς νάρκωση υπό τοπική αναισθησία, σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης

Ο πρωταρχικός στόχος της ενδοσκοπικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης είναι η αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων εντός του σπονδυλικού σωλήνα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την εκτομή των ιστών και διατηρώντας τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης. Διάφορες επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της δισκεκτομής, της αποσυμπίεσης και της τρηματεκτομής, μπορούν να πραγματοποιηθούν με την εφαρμογή ενδοσκοπικών τεχνικών. Η φύση και η εντόπιση της πάθησης που αντιμετωπίζεται καθορίζει και την εφαρμοζόμενη ενδοσκοπική χειρουργική τεχνική. Συνεπώς, η κάθε επέμβαση είναι πλήρως προσαρμοσμένη στη συγκεκριμένη παθολογία και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς, όπως η κλινική εικόνα, τα απεικονιστικά ευρήματα και το ιστορικό του. Η πλήρως εξατομικευμένη εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών συνδράμει στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος,

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ενδοσκοπικής χειρουργικής που μπορούν να εφαρμοστούν είναι:

 • Η πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή, η οποία ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τεχνικής αφαιρείται η κήλη χρησιμοποιώντας μικρού εύρους ενδοσκόπια.
 • Η πλήρως ενδοσκοπική τρηματεκτομή, η οποία περιλαμβάνει τη διάνοιξη του τρήματος, δηλαδή της ανατομικής δομής μέσω της οποίας εξέρχεται το νεύρο.
 • Η πλήρως ενδοσκοπική αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα

Η χειρουργική ομάδα που συνθέτει το Theospine συνεργάζεται στενά σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο με τον καταξιωμένο Γερμανικό οίκο RIWOSpine – Prima Vista – Richard Wolf Academy. Ταυτόχρονα κατέχει πολυετή εμπειρία στην χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα αντιμετώπισης ακόμη και των πιο σύνθετων παθολογιών της σπονδυλικής στήλης, πάντα με σεβασμό στον ασθενή και τις μοναδικές του ανάγκες.