Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

χειρουργός σπονδυλικής στήλης

Μικροδισκεκτομή

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη, μια κοινή πάθηση της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόνο, απώλεια λειτουργικότητας και μείωση της ποιότητας ζωής. Ενώ οι συντηρητικές επιλογές αντιμετώπισης είναι συχνά η πρώτη γραμμή θεραπείας, η χειρουργική επέμβαση από χειρουργό σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι απαραίτητη για ασθενείς με επίμονα συμπτώματα ή νευρολογικά ελλείμματα. Η επέμβαση που εφαρμόζεται ευρέως σε ασθενείς με δισκοκήλη οι οποίοι παρουσιάζουν έντονο πόνο σε συνδυασμό με μυϊκή αδυναμία, υπαισθησία ή παράλυση των άκρων είναι η μικροδισκεκτομή. Η επέμβαση αυτή εφαρμόζεται για την οριστική αποκατάσταση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η μικροδισκεκτομή συμβάλλει στην αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας στην οποία ασκεί πίεση η κήλη και κατ’ επέκταση στην ανακούφιση του ασθενούς.

Τι είναι η μικροδισκεκτομή;

Η μικροδισκεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που έχει σχεδιαστεί για την αφαίρεση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου, αποσυμπιέζοντας έτσι την προσβεβλημένη νευρική ρίζα. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική, η μικροδισκεκτομή πραγματοποιείται μέσω μικρότερων τομών με χειρουργικό μικροσκόπιο και εξειδικευμένα εργαλεία. Οι πρωταρχικοί στόχοι της μικροδισκεκτομής είναι η ανακούφιση από τη συμπίεση των νεύρων, η μείωση του πόνου και η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ασθενούς.

Μικροδισκεκτομή: Διαδικασία

Η κατανόηση της ακριβούς θέσης, του μεγέθους και της μορφολογίας της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου επιτρέπει τη σχεδίαση της βέλτιστης χειρουργικής προσέγγισης. Η μικροδισκεκτομή πραγματοποιείται αφού στον ασθενή χορηγηθεί γενική αναισθησία. Έπειτα, πραγματοποιείται μία τομή περίπου 2-2,5 εκ. στην οσφυϊκή μοίρα (μέση) του ασθενούς και με τη χρήση ειδικών διαστολέων, μικροσκοπίου και μικροεργαλείων, ο χειρουργός αποκτά είσοδο στη σπονδυλική στήλη περιορίζοντας σημαντικά το τραύμα στους μύες. Οι μύες δεν αποκόπτονται, αλλά αντίθετα αποκολλώνται και διατηρούνται στην άκρη με τη βοήθεια των διαστολέων. Στη συνέχεια, εντοπίζεται το νεύρο που πιέζεται. Αφού η νευρική ρίζα μετακινηθεί απαλά, στη συνέχεια αφαιρείται το τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου που συμβάλλει στην εκδήλωση των συμπτωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αφαιρείται ολόκληρος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, αλλά μόνο αυτό το μικρό κομμάτι δισκικού υλικού που έχει μετατοπιστεί από τη θέση του. Ο ασθενής κινητοποιείται μερικές ώρες μετά την επέμβαση και την επομένη ημέρα λαμβάνει εξιτήριο.

Αποτελέσματα και πλεονεκτήματα μικροδισκεκτομής

Η μικροδισκεκτομή έχει δείξει αξιοσημείωτα ποσοστά επιτυχίας στη ταχεία και σημαντική ανακούφιση από τον πόνο, την ισχιαλγία και άλλα νευρολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη δισκοκήλη. Παράλληλα, η μικρού μεγέθους τομή και οι εξειδικευμένες τεχνικές μειώνουν τη βλάβη των ιστών, τον μετεγχειρητικό πόνο και τις ουλές, οδηγώντας σε ταχύτερη ανάρρωση και συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο. Τέλος, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μικροδισκεκτομή συχνά μπορούν να επιστρέψουν ταχύτερα στην εργασία, τον αθλητισμό και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η μικροδισκεκτομή έχει αναδειχθεί ως μια εξαιρετικά αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Με την ελάχιστα επεμβατική φύση της, τα βέλτιστα αποτελέσματα που προσφέρει και τα πολυάριθμα οφέλη προς τον ασθενή, η επέμβαση αυτή αποτελεί μια υποσχόμενη λύση για ασθενείς που υποφέρουν από επίμονο πόνο και λειτουργικούς περιορισμούς εξαιτίας της δισκοκήλης. Στο Theospine, η εκάστοτε χειρουργική προσέγγιση που εφαρμόζεται είναι πλήρως εξατομικευμένη προκειμένου να βελτιστοποιηθούν περαιτέρω τα αποτελέσματα και να ανακουφιστούν επιτυχώς κι οριστικά τα συμπτώματα των ασθενών.