Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

χειρουργός σπονδυλικής στήλης
υποχωρεί η δισκοκήλη

Υποχωρεί η δισκοκήλη με συντηρητική θεραπεία;

Η δισκοκήλη αποτελεί κοινή πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως προκαλεί δυσάρεστα για τον ασθενή συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί ο πόνος και τα λοιπά συμπτώματα που προκαλεί η δισκοκήλη χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί σε επίπονες επεμβάσεις. 

 

Τι είναι η δισκοκήλη;

Η δισκοκήλη είναι μια κοινή πάθηση της σπονδυλικής στήλης η οποία αφορά σε δυσλειτουργία ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο οποίος λειτουργεί ως αμορτισέρ μεταξύ των σπονδύλων και παρέχει ευελιξία και υποστήριξη στην τόσο σημαντική αυτή ανατομική δομή. Η δισκοκήλη εμφανίζεται όταν ο εσωτερικός μαλακός πηκτοειδής πυρήνας του μεσοσπονδύλιου δίσκου διαφεύγει εκτός της φυσιολογικής του θέσης. Αυτό συμβαίνει λόγω μιας ρωγμής ή ελαττώματος στον εξωτερικό ινώδη δακτύλιο, ο οποίος περιβάλλει τον πηκτοειδή πυρήνα. Όταν συμβεί αυτό, το υλικό του δίσκου μπορεί να διαρρεύσει εντός του σπονδυλικού σωλήνα και να ασκήσει πίεση στις κοντινές νευρικές ρίζες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα όπως φλεγμονή, πόνο, μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία. 

 

Συμπτώματα δισκοκήλης

Τα συμπτώματα της δισκοκήλης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του παθολογικού μεσοσπονδύλιου δίσκου και την έκταση της βλάβης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα και μυϊκή αδυναμία. Το σημείο του σώματος στο οποίο θα εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα εξαρτάται από τη θέση της δισκοκήλης. Αν η δισκοκήλη εντοπίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο πόνος εντοπίζεται στον αυχένα και πιθανώς ακτινοβολεί στην ωμοπλάτη ή τα άνω άκρα. Αντίστοιχα, η δισκοκήλη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης προκαλεί πόνο στη μέση ο οποίος πιθανότατα ακτινοβολεί και στα κάτω άκρα (ισχιαλγία). Όσον αφορά ωστόσο στη συγκεκριμένη πάθηση, ένα ερώτημα βασανίζει τους ασθενείς: υποχωρεί η δισκοκήλη χωρίς χειρουργική επέμβαση;

 

Υποχωρεί η δισκοκήλη χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ναι, υποχωρεί η δισκοκήλη χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η δισκοκήλη είναι ήπια έως μέτρια και δεν προκαλεί σοβαρή συμπίεση των νευρικών στοιχείων ή του νωτιαίου μυελού. Μάλιστα, το 90% των ασθενών με δισκοκήλη ανακουφίζονται από τα συμπτώματά τους μέσα σε έξι εβδομάδες έως λίγους μήνες με συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης, όπως φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και ανάπαυση.

 

Ενδείξεις ότι υποχωρεί η δισκοκήλη

Γενικά, το σώμα έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται, αν υφίστανται οι κατάλληλες συνθήκες. Αυτό φυσικά ισχύει και για τη σπονδυλική στήλη αλλά και για την ίδια τη δισκοκήλη. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές βασικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι πράγματι υποχωρεί η δισκοκήλη. Αρχικά, η σταδιακή ανακούφιση από τον πόνο είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι η δισκοκήλη βελτιώνεται. Καθώς η επούλωση εξελίσσεται, οι ασθενείς συχνά ανακτούν την ικανότητα να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες χωρίς να αισθάνονται έντονη ενόχληση. Προοδευτικά, συμπτώματα όπως μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή ισχιαλγία συνήθως υποχωρούν καθώς η πίεση του νεύρου μειώνεται.

Η βελτίωση αυτή των συμπτωμάτων συμβαίνει λόγω ορισμένων διεργασιών. Αρχικά, με την πάροδο του χρόνου, το σώμα μπορεί φυσικά να απορροφήσει το υλικό του δίσκου, εάν αυτό αποτελείται εξ ολοκλήρου από τμήματα του πηκτοειδή πυρήνα, γεγονός που μειώνει την πίεση στις νευρικές ρίζες και ανακουφίζει τον πόνο. Παράλληλα, η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τη δισκοκήλη μπορεί να υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου. Τέλος, η φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ουλώδους ιστού, ο οποίος μπορεί να αποκαταστήσει τη ρήξη του ινώδους δακτυλίου και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες περαιτέρω ρήξης. 

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν υποχωρεί η δισκοκήλη από μόνη της σε όλες τις περιπτώσεις. Ορισμένοι παράγοντες, όπως το μέγεθος αλλά και το σημείο εντόπισης της κήλης, η ηλικία και η γενική υγεία του ασθενούς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα μιας κήλης να ανταποκριθεί επιτυχώς στη συντηρητική αγωγή. Επίσης, είναι σχεδόν απίθανο να υποχωρήσει μια δισκοκήλη εντελώς μόνη της χωρίς να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα συντηρητικής αντιμετώπισης. Μόνο με την κατάλληλη αγωγή και υποστήριξη μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης του σώματος.

 

Μη χειρουργικές επιλογές θεραπείας για τη δισκοκήλη

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά αποτελεσματικά συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης για μια δισκοκήλη Αυτά τα μέτρα επικεντρώνονται στην ανακούφιση του πόνου, στη βελτίωση της κινητικότητας και στην πρόληψη μελλοντικών βλαβών. Στα αρχικά στάδια μιας δισκοκήλης, η ξεκούραση είναι συχνά απαραίτητη για τη μείωση της φλεγμονής και την παροχή του απαραίτητου χρόνου στο σώμα για να επουλωθεί. Ωστόσο, η παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι γενικά δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες και να επιδεινώσει τον πόνο. Αντίθετα, η ισορροπία μεταξύ ξεκούρασης και ήπιας σωματικής δραστηριότητας είναι ιδανική. Συνδυαστικά με την ανάπαυση και την τροποποίηση των δραστηριοτήτων, η φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μυοχαλαρωτικά συμβάλλει άκρως αποτελεσματικά στη διαχείριση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου. Εάν τα συμπτώματα ωστόσο επιμένουν, το επόμενο βήμα είναι οι επισκληρίδιες εγχύσεις στεροειδών ακριβώς στο πάσχον σημείο. Τελικό συντηρητικό μέτρο αλλά εξίσου σημαντικό είναι η φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία είναι στην πραγματικότητα μία από τις πιο αποτελεσματικές μη χειρουργικές θεραπείες για τη δισκοκήλη, καθώς δημιουργείται ένα απόλυτα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων. Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των μυών του κορμού με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υποστήριξης στη σπονδυλική στήλη, τη βελτίωση της στάσης του σώματος, της κινητικότητας και του εύρους κίνησης και τέλος στη μείωση της πίεσης στη σπονδυλική στήλη.

 

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση;

Αν και οι περισσότερες δισκοκήλες υποχωρούν με συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χειρουργική επέμβαση γίνεται απαραίτητη. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή εάν:

  • Οι μη χειρουργικές θεραπείες έχουν αποτύχει μετά από παρατεταμένη περίοδο (συνήθως 6–12 εβδομάδες).
  • Ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρό και ανυπόφορο πόνο που επηρεάζει την καθημερινή ζωή.
  • Υπάρχει σημαντική πίεση στα νεύρα που οδηγεί σε απώλεια ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.
  • Υπάρχει προοδευτική μυϊκή αδυναμία.

Ακόμα ωστόσο κι αν δεν υποχωρεί η δισκοκήλη με συντηρητικά μέτρα και η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή, ένα σημερινό χειρουργείο σπονδυλικής στήλης δεν είναι σε καμία περίπτωση η καθηλωτική εμπειρία του παρελθόντος. Αντιθέτως, πλέον εφαρμόζονται με απόλυτη ασφάλεια σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή να επανέλθει σε συντομότατο χρονικό διάστημα στην καθημερινότητα και την εργασία του. Τέτοιες τεχνικές είναι η μικροδισκεκτομή και η ενδοσκοπική δισκεκτομή, τις οποίες εφαρμόζει με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας ο Νευροχειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Θεολόγος Θεολόγου. 

Εάν αναρωτιέστε αν υποχωρεί η δισκοκήλη χωρίς χειρουργική επέμβαση, η απάντηση είναι συνήθως ναι. Οι περισσότεροι ασθενείς με δισκοκήλη μπορούν να δουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων με συντηρητική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η τελευταία επιλογή και είναι απαραίτητη μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις όπου η νευρική βλάβη ή ο έντονος πόνος επιμένει παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες συντηρητικής αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση, με υπομονή, πειθαρχία και τη σωστή προσέγγιση, πολλοί ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της δισκοκήλης χωρίς να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.