Το αιμαγγείωμα σπονδύλου συνιστά έναν καλοήθη αγγειακό όγκο που εκδηλώνεται στη σπονδυλική στήλη. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή καλοήθους όγκου στη συγκεκριμένη δομή, ο οποίος δεν ενέχει κίνδυνο κακοήθους εξαλλαγής. Ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται επίσης να παρουσιάζουν πάνω από ένα αιμαγγείωμα. Το συγκεκριμένο μόρφωμα συνήθως αποτελεί τυχαίο ακτινογραφικό εύρημα κατά τη διάρκεια μαγνητικής που διενεργείται στα πλαίσια της διάγνωσης κάποιας άλλης πάθησης. Η τυχαία ανεύρεση ενός αιμαγγειώματος υποδεικνύει πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Σπάνια, ένα αιμαγγείωμα σπονδύλου ενδέχεται, να προκαλέσει έντονη συμπτωματολογία, δυσχεραίνοντας σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών.
Τα αιμαγγειώματα των σπονδύλων προκύπτουν ως απότοκο της μη φυσιολογικής ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων εντός των σπονδυλικών σωμάτων. Εντοπίζεται συχνότερα στη θωρακική και στη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και σπανίως στην περιοχή του αυχένα. Η ακριβής αιτία των αιμαγγειωμάτων των σπονδύλων παραμένει ασαφής, αν και γενετικοί παράγοντες πιστεύεται πως συντελούν στην εμφάνισή τους.
Τα περισσότερα αιμαγγειώματα σπονδύλων είναι ασυμπτωματικά και τυχαία ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν για άλλους λόγους. Η πιθανότητα μάλιστα να προκαλέσουν συμπτώματα είναι ιδιαίτερα μικρή. Σε περίπτωση ωστόσο που εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν την εκδήλωση πόνου στη μέση που ενδέχεται να ακτινοβολεί και στο πόδι ή και νευρολογικά ελλείμματα όπως μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία ή παράλυση. Συνήθως πρώτα εκδηλώνεται πόνος και προοδευτικά γίνονται αντιληπτά και τα νευρολογικά ελλείμματα. Τα συμπτώματα σχετίζονται άμεσα με την αιτιότητα και μπορούν να οφείλονται σε συμπίεση των νευρικών δομών, σε περίπτωση παρουσίας ευμεγέθους μορφώματος, σε παθολογικό κάταγμα λόγω μείωσης της ανοχής σε πίεση ως απότοκος της διαταραχής της αρχιτεκτονικής του σπονδυλικού σώματος, σε παρουσία αιματώματος, ως αποτέλεσμα ρήξης αγγείου, ή σε σύνδρομα υποκλοπής, όταν το αίμα ανακατευθύνεται στα τροφοφόρα αγγεία του όγκου με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ισχαιμία των νευρικών δομών.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των απλών ακτινογραφιών, της αξονικής και της μαγνητικής τομογραφίας, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση του αιμαγγειώματος σπονδύλου. Οι ακτινογραφίες συνήθως αποκαλύπτουν την χαρακτηριστική εικόνα κοτλέ υφάσματος ή κηρήθρας που παρουσιάζει το αιμαγγείωμα σπονδύλου. Οι αξονικές τομογραφίες βοηθούν στην αξιολόγηση της έκτασης της βλάβης, ενώ η μαγνητική τομογραφία διευκολύνει τη λεπτομερή επισκόπηση των μαλακών μορίων της περιοχής και βοηθά στη διαφοροποίηση των αιμαγγειωμάτων από άλλες βλάβες της σπονδυλικής στήλης όπως για παράδειγμα κάποια δισκοκήλη.
Η απόφαση για τη θεραπεία που πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση που ένας ασθενής διαγνωστεί με αιμαγγείωμα σπονδύλου καθοδηγείται κυρίως από την παρουσία συμπτωμάτων. Αιμαγγειώματα που παραμένουν ασυμπτωματικά και ανευρίσκονται τυχαία συνήθως δεν απαιτούν κάποια θεραπεία. Σε περίπτωση ωστόσο που έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα όπως έντονος πόνος ή νευρολογικά ελλείμματα σε σημείο που να διακυβεύεται η λειτουργικότητα των κάτω άκρων, έχει ένδειξη η εφαρμογή επεμβατικής προσέγγισης. Βέβαια, προτού εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει να έχει εξακριβωθεί ότι η συμπτωματολογία δεν σχετίζεται με κάποια άλλη υποκείμενη αιτία, όπως για παράδειγμα από κάποιον τραυματισμό ή την παρουσία δισκοκήλης. Εάν χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση, αυτή περιλαμβάνει αφαίρεση του όγκου ή και του πάσχοντος σπονδύλου, ακολουθούμενη από σπονδυλοδεσία ή κυφοπλαστική. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τα χαρακτηριστικά της βλάβης και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Ο Νευροχειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Θεολόγος Θεολόγου εφαρμόζει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για την επιτυχή αποκατάσταση του αιμαγγειώματος σπονδύλου.