Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

χειρουργός σπονδυλικής στήλης
κυφοπλαστική

Κυφοπλαστική

Η διαδερμική κυφοπλαστική είναι μια καινοτόμος και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται από χειρουργό σπονδυλικής στήλης για την αντιμετώπιση πλήθους συμπιεστικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η διαδικασία αυτή ενδείκνυται για τη θεραπεία επώδυνων καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης που προέρχονται από διάφορες αιτιολογίες, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης, των όγκων και των τραυματικών κακώσεων. Ασθενείς με ανθεκτικό πόνο παρά τις συντηρητικές θεραπείες είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη τεχνική, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς με νευρολογικά ελλείμματα ή σπονδυλική αστάθεια, όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την έγχυση ειδικού τσιμέντου στο κατεστραμμένο σώμα του σπονδύλου για την αποκατάσταση του ύψους του, τη σταθεροποίηση του κατάγματος και την ανακούφιση του πόνου.

Διαδερμική κυφοπλαστική: Διαδικασία

Η διαδερμική κυφοπλαστική πραγματοποιείται αφού ο ασθενής τοποθετηθεί σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και με τη χορήγηση γενικής ή τοπικής αναισθησίας. Στη συνέχεια, διαδερμικά, με συνεχή χρήση και καθοδήγηση του ακτινοσκοπικού μηχανήματος, τοποθετείται μία βελόνα στο σώμα του σπονδύλου. Ένα εξειδικευμένο μπαλόνι που έχει τη δυνατότητα να φουσκώνει εισάγεται μέσω της βελόνας στο σημείο του σπονδύλου όπου εντοπίζεται το κάταγμα. Έπειτα, το μπαλόνι φουσκώνεται στο σώμα του σπονδύλου για να δημιουργηθεί μια κοιλότητα, αποκαθιστώντας το σπονδυλικό ύψος και διορθώνοντας την παραμόρφωση. Μετά τη δημιουργία της συγκεκριμένης κοιλότητας, το μπαλόνι ξεφουσκώνεται και αφαιρείται, αφήνοντας πίσω ένα κενό χώρο. Έπειτα, ειδικό τσιμέντο εγχέεται στη διαμορφωμένη από το φούσκωμα του μπαλονιού κοιλότητα, το οποίο στερεοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά για να σταθεροποιήσει το σπονδυλικό σώμα. Η βελόνα αποσύρεται και η μικρή τομή του δέρματος κλείνει.

Κυφοπλαστική και σπονδυλοπλαστική: Ποιες είναι οι διαφορές τους

Τόσο η κυφοπλαστική όσο και η σπονδυλοπλαστική εφαρμόζονται για τη θεραπεία επώδυνων συμπιεστικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η κυφοπλαστική διαφέρει από την σπονδυλοπλαστική καθώς περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μπαλονιού στο σώμα του πάσχοντος σπονδύλου το οποίο έπειτα φουσκώνεται για να δημιουργηθεί μια κοιλότητα στην οποία εγχέεται ειδικό τσιμέντο. Η σπονδυλοπλαστική είναι η ίδια ακριβώς διαδικασία χωρίς την εισαγωγή του ειδικού μπαλονιού.

Πλεονεκτήματα διαδερμικής κυφοπλαστικής

Η διαδερμική κυφοπλαστική έχει επιδείξει θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση των νευρολογικών συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η διαδικασία αυτή παρέχει ταχεία ανακούφιση από τον πόνο, επιτρέποντας στους ασθενείς να επανέλθουν συντομότερα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μάλιστα, η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση στους περισσοτέρους και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο συνήθως την ίδια ή επόμενη ημέρα. Παράλληλα, με την αποκατάσταση του σπονδυλικού ύψους, η κυφοπλαστική βοηθά στη διόρθωση των κυφωτικών παραμορφώσεων, μειώνοντας την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και τα σχετικά νευρολογικά συμπτώματα. Οι ασθενείς βιώνουν βελτιωμένη κινητικότητα και λειτουργική ανεξαρτησία, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και περαιτέρω καταγμάτων. Τέλος, η ελάχιστα επεμβατική φύση της διαδικασίας, η οποία δεν περιλαμβάνει τη διενέργεια τομών, συμβάλει όχι μόνο στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρρωσης αλλά και στην επίτευξη ενός άριστου αισθητικού αποτελέσματος.