Η δισκοκήλη, ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, είναι η πάθηση όπου ο μαλακός πυρήνας ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου προβάλλει εντός του σπονδυλικού σωλήνα εξαιτίας της διαρραγής του σκληρού εξωτερικού του περιβλήματος. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από πλήθος σπονδύλων, ανάμεσα σε καθέναν εκ των οποίων βρίσκεται ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος, ο οποίος παρέχει στήριξη απορροφώντας τους κραδασμούς. Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα μαλακό κέντρο, τον πολφώδη πυρήνα, που είναι γεμάτο με μια ζελατινώδη ουσία, και από ένα σκληρό εξωτερικό περίβλημα, τον ινώδη δακτύλιο. Η δισκοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις μοίρες της σπονδυλικής στήλης, αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή, ενώ η προβολή μπορεί να είναι κεντρική ή πλάγια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί να κρινεί απαραίτητο την διενέργεια χειρουργικής επέμβασης.
Η δισκοκήλη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εκφυλιστικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία, των τραυματισμών ή του επαναλαμβανόμενου φόρτου στη σπονδυλική στήλη. Μια κοινή αιτία εμφάνισης δισκοκήλης είναι η εκφυλιστική νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου. Με την πάροδο του χρόνου, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν την υγρασία, την ελαστικότητα και τη δομική τους ακεραιότητα, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κήλης. Παράλληλα, τυχόν ατυχήματα, πτώσεις ή άρση βαρέων αντικειμένων με ακατάλληλη τεχνική μπορεί να ασκήσουν υπερβολική πίεση στη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε δισκοκήλη. Ορισμένες γενετικές καταστάσεις που επηρεάζουν τη δομή και τη σύνθεση των μεσοσπονδύλιων δίσκων μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κήλης.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά από κάποια απότομη κίνηση (για παράδειγμα σκύψιμο), από τραυματισμό (πχ πτώση από ύψος), κατά την πρωινή έγερση, μετά από χρόνια κακή στάση του σώματος, ακόμα και μετά από έντονο βήχα ή φτέρνισμα (όταν ήδη προϋπάρχει σημαντικό πρόβλημα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο).
Η δισκοκήλη μπορεί να προκαλέσει συμπίεση ή ερεθισμό των νωτιαίων νεύρων ή του ίδιου του νωτιαίου μυελού. Τα συγκεκριμένα νεύρα που επηρεάζονται εξαρτώνται από τη θέση της κήλης κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Οι κοινές νευρολογικές επιπτώσεις μιας δισκοκήλης περιλαμβάνουν αρχικά την εμφάνιση ριζοπάθειας, δηλαδή τη συμπίεση των νευρικών ριζών που εκτείνονται από το νωτιαίο μυελό. Αυτή η κατάσταση συνήθως οδηγεί σε πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία που ακτινοβολεί κατά μήκος της διαδρομής του προσβεβλημένου νεύρου, συχνά εκτείνεται στους γλουτούς, τα πόδια ή τα πέλματα. Η οσφυϊκή ριζοπάθεια είναι κοινώς γνωστή ως ισχιαλγία. Όταν η δισκοκήλη εντοπίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να συμπιέσει τις νευρικές ρίζες που τροφοδοτούν τους βραχίονες και τα χέρια, προκαλώντας αυχενική ριζοπάθεια. Η αυχενική ριζοπάθεια εκδηλώνεται ως πόνος, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία που ακτινοβολεί από τον λαιμό μέχρι τον ώμο, τον βραχίονα και μερικές φορές έως τα χέρια και τα δάχτυλα. Ριζοπάθεια εμφανίζεται συνήθως όταν η δισκοκήλη είναι πλάγια.
Όταν η δισκοκήλη είναι κεντρική και συμβαίνει στην αυχενική ή θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, τότε δημιουργείται μυελοπάθεια. Η μυελοπάθεια αφορά τη συμπίεση του ίδιου του νωτιαίου μυελού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα νευρολογικά ελλείμματα, όπως δυσκολία με τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, τον συντονισμό και την ισορροπία, καθώς και αλλαγές στην αισθητηριακή αντίληψη και στη λειτουργία του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.
Οι θεραπευτικές επιλογές για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τον αντίκτυπό τους στην καθημερινή ζωή. Οι μη χειρουργικές προσεγγίσεις είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας και μπορεί να περιλαμβάνουν περιορισμό των δραστηριοτήτων του ασθενούς, αναλγητική/αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή και πιθανώς φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση. Παράλληλα, εξαιρετικά αποτελέσματα επιδεικνύουν οι επισκληρίδιες εγχύσεις στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση λόγω δισκοκήλης. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την προσεκτική χορήγηση ενός συνδυασμού κορτικοστεροειδούς και τοπικού αναισθητικού στον επισκληρίδιο χώρο που περιβάλλει τα νεύρα. Μειώνοντας τη φλεγμονή και μουδιάζοντας τα σήματα πόνου, αυτές οι εγχύσεις παρέχουν σημαντική ανακούφιση και συνεισφέρουν στην ανάκτηση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Στις περιπτώσεις που χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση, όπως για παράδειγμα όταν εντοπίζεται ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους δισκοκήλη ή σε περίπτωση ύπαρξης νευρολογικής σημειολογίας, τότε για την δισκοκήλη ενδείκνυται η μικροδισκεκτομή – ενδοσκοπική δισκεκτομή. Η ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης επιτυγχάνει την ανακούφιση της πίεσης στα προσβεβλημένα νεύρα και την προώθηση της επούλωσης. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής είναι πλήρως εξατομικευμένη ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε μεμονωμένης περίπτωσης. Ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Θεολόγος Θεολόγου και η ομάδα του Theospine είναι αφοσιωμένοι στην παροχή της βέλτιστης φροντίδας και τη διαμόρφωση εξατομικευμένων θεραπευτικών σχεδίων προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής τους.