Για πολλούς ασθενείς, ο επίμονος πόνος και το μούδιασμα που προκαλούνται από τη συμπίεση των νωτιαίων νευρικών ριζών αποτελούν καθημερινό αγώνα. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η ορθοστασία ή ακόμα και το κάθισμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν καταστεί για αρκετούς πηγές δυσφορίας και απογοήτευσης. Οι παραδοσιακές θεραπείες συχνά παρείχαν περιορισμένη ανακούφιση, αφήνοντας πολλούς να βιώνουν συνεχή πόνο και να αποδέχονται την περιορισμένη κινητικότητα ως αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς τους. Ευτυχώς, η τρηματεκτομή μπορεί να προσφέρει λύση σε αυτό το πρόβλημα εφόσον ο πόνος, το μούδιασμα ή η αδυναμία στα άκρα οφείλονται σε συμπίεση των νευρικών ριζών από τα μεσοσπονδύλια τρήματα.
Η τρηματεκτομή είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική που στοχεύει στην ανακούφιση της πίεσης στις νευρικές ρίζες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διεύρυνση των μεσοσπονδύλιων τρημάτων, δηλαδή των ανατομικών καναλιών από τα οποία εξέρχονται τα νωτιαία νεύρα από τον σπονδυλικό σωλήνα.
Τα μεσοσπονδύλια ή νευρικά τρήματα είναι ανατομικά «ανοίγματα» που βρίσκονται μεταξύ διαδοχικών σπονδύλων. Από αυτά διέρχονται οι νωτιαίες νευρικές ρίζες και τα αιμοφόρα αγγεία. Κάθε ανατομική διαταραχή που επηρεάζει το μέγεθος ή τη μορφή αυτών των τρημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του χώρου και στη συμπίεση των διερχόμενων νεύρων.
Η τρηματεκτομή αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που πραγματοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της ριζοπάθειας που οφείλεται σε στένωση των τρημάτων ποικίλης αιτιολογίας. Μάλιστα, συνιστά συντηρητική λύση έναντι της σπονδυλοδεσίας, όταν διαπιστώνεται πως η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης είναι επαρκής.
Η στένωση των τρημάτων ή/και του κεντρικού σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να προκύψει από ποικίλες εκφυλιστικές ή μηχανικές μεταβολές. Τα συχνότερα αίτια περιλαμβάνουν:
• Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη)
• Εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου
• Ανάπτυξη οστεοφύτων στις αποφυσιακές αρθρώσεις
• Υπερτροφία του ωχρού συνδέσμου
• Σπονδυλολίσθηση ή μηχανική παρεκτόπιση σπονδύλων.
Αυτές οι παθολογικές καταστάσεις επιφέρουν πίεση στα νεύρα, προκαλώντας πόνο, αιμωδίες, παραισθησίες ή μυϊκή αδυναμία στα άνω ή κάτω άκρα, ανάλογα με το σημείο εντόπισης της βλάβης.
Η τρηματεκτομή είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της στένωσης των μεσοσπονδύλιων τρημάτων. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει την αποσυμπίεση των νωτιαίων νευρικών ριζών χωρίς να διακυβεύεται η μηχανική σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης.
Σε αντίθεση με περισσότερο επεμβατικές τεχνικές, όπως η πεταλεκτομή ή η ευρεία οστική αποσυμπίεση, η τρηματεκτομή διατηρεί ανέπαφα σημαντικά σταθεροποιητικά στοιχεία και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετεγχειρητικής αστάθειας, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη για σπονδυλοδεσία σε δεύτερο χρόνο. Η επέμβαση αυτή είναι ένα παράδειγμα του πώς η σύγχρονη χειρουργική σπονδυλικής στήλης μπορεί να παρεμβαίνει ελάχιστα αλλά να επιτυγχάνει μεγάλη κλινική αποτελεσματικότητα.
Ουσιαστικά, η τρηματεκτομή ανοίγει χώρο στο νεύρο. Δεν αλλοιώνει τη σπονδυλική σταθερότητα, δεν απαιτεί εμφυτεύματα και πολύ συχνά γίνεται χωρίς καν να παραμείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο για παραπάνω από ένα εικοσιτετράωρο. Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη και οι περισσότεροι ασθενείς σηκώνονται και περπατούν με ασφάλεια λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.
Η τρηματεκτομή συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής: μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και, φυσικά, διατήρηση της φυσιολογικής κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί, σε αντίθεση με επεμβάσεις όπως η σπονδυλοδεσία, η τρηματεκτομή δεν καταργεί την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.
Παράλληλα, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα μακροπρόθεσμων επιπλοκών, όπως η «μεταβολική αστάθεια» και η επιβάρυνση των παρακείμενων σπονδύλων. Φυσικά, όπως κάθε ιατρική πράξη, η τρηματεκτομή δεν είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις. Σε πολυεπίπεδες ή βαριές μορφές στένωσης ίσως δεν επαρκεί. Επίσης, υφίσταται κίνδυνος υποτροπής της στένωσης σε βάθος χρόνου. Να σημειωθεί, επίσης, πως για να πραγματοποιηθεί σωστά η επέμβαση απαιτείται εκτεταμένη χειρουργική εμπειρία. Ωστόσο, στους κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς, η αποτελεσματικότητά της είναι εντυπωσιακή.
Οι περισσότεροι ασθενείς κινητοποιούνται εντός λίγων ωρών μετά την επέμβαση. Ο πόνος περιορίζεται με ήπια αναλγητική αγωγή και η αποκατάσταση είναι ταχεία. Συνιστάται φυσικοθεραπεία για την ενίσχυση της μυϊκής στήριξης και τη σταδιακή επάνοδο σε κανονική δραστηριότητα.
Η τρηματεκτομή παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, με σημαντική μείωση ή εξάλειψη του πόνου και των νευρολογικών ενοχλημάτων. Η πρόγνωση είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή όταν η στένωση είναι μονήρης και η σπονδυλική στήλη σταθερή. Αν και η υποτροπή είναι δυνατή σε ορισμένες περιπτώσεις, η σωστή τεχνική και η προσεκτική επιλογή ασθενών ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο αυτό.
Συμπερασματικά, η τρηματεκτομή αποτελεί μια εξελιγμένη και αποτελεσματική χειρουργική επιλογή για την αντιμετώπιση της πίεσης στις νωτιαίες νευρικές ρίζες λόγω στένωσης των μεσοσπονδύλιων τρημάτων. Ο συνδυασμός της ελάχιστης επεμβατικότητας με την υψηλή αποτελεσματικότητα την καθιστά ιδανική θεραπευτική επιλογή για επιλεγμένους ασθενείς, προσφέροντας ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής με ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και της νοσηρότητας. Ο Νευροχειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Θεολόγος Θεολόγου αντιμετωπίζει τη σπονδυλική στένωση με τον ενδεδειγμένο τρόπο, καταφεύγοντας στη χειρουργική επέμβαση μόνο όταν έχει εξαντληθεί κάθε άλλη θεραπευτική επιλογή.