Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

χειρουργός σπονδυλικής στήλης

Αυχενική Μυελοπάθεια

Η αυχενική μυελοπάθεια είναι μια σοβαρή πάθηση που χαρακτηρίζεται από συμπίεση του νωτιαίου μυελού στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η πάθηση αυτή συνιστά μια προοδευτικής εξέλιξης κατάσταση η οποία προκαλείται εξαιτίας της προοδευτικής στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα στην περιοχή του αυχένα (αυχενική σπονδύλωση) συνήθως λόγω εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Η πάθηση χρήζει άμεσης νευροχειρουργικής αντιμετώπισης από χειρουργό σπονδυλικής στήλης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά νευρολογικά ελλείμματα και αναπηρία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. 

Αυχενική μυελοπάθεια: Αίτια 

Η παθοφυσιολογία της αυχενικής μυελοπάθειας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μηχανικής συμπίεσης και ισχαιμικής βλάβης του νωτιαίου μυελού. Η συμπίεση μπορεί να προκύψει από κεντρική δισκοκήλη, σχηματισμό οστεοφύτων ή υπερτροφία συνδέσμων και αρθρώσεων, παθήσεις οι οποίες οδηγούν σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Αυτή η συμπίεση διαταράσσει την παροχή αίματος στο νωτιαίο μυελό, προκαλώντας ισχαιμία και επακόλουθη νευρολογική δυσλειτουργία. Άλλες αιτίες εμφάνισης αυχενικής μυελοπάθειας περιλαμβάνουν τραύμα, εξάρθρημα, κάταγμα ή όγκους της σπονδυλικής στήλης.

Συμπτώματα αυχενικής μυελοπάθειας

Η κλινική εικόνα της αυχενικής μυελοπάθειας ποικίλλει στην βαρύτητά της από ήπια έως πολύ σοβαρή ανάλογα με το σημείο της βλάβης και το βαθμό της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού. Τα συμπτώματα της πάθησης εκδηλώνονται αργά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να συνειδητοποιήσει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά όταν η αυχενική μυελοπάθεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο ίδιος έχει ήδη χάσει ένα μεγάλο ποσοστό της μυϊκής ισχύος. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στον αυχένα
  • Δυσκαμψία
  • Μούδιασμα στα χέρια και διαταραχή των λεπτών κινήσεων (πχ κούμπωμα κουμπιών)
  • Διαταραχές και αστάθεια βάδισης 
  • Αυξημένα τενόντια αντανακλαστικά στα άνω και κάτω άκρα
  • Ύπαρξη παθολογικών αντανακλαστικών
  • Σε βαριές περιπτώσεις τετραπαρετική συνδρομή (αδυναμία άνω και κάτω άκρων)

Αυχενική μυελοπάθεια: Διάγνωση & θεραπεία

Η ακριβής διάγνωση της αυχενικής μυελοπάθειας είναι ζωτικής σημασίας για την κατάλληλη αντιμετώπιση. Η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και η κλινική νευρολογική εξέταση είναι απαραίτητες. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης τίθεται με τη μαγνητική τομογραφία, η οποία συνδράμει στον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας και της έκτασης της συμπίεσης του νωτιαίου μυελού. 

Η θεραπεία της αυχενικής μυελοπάθειας είναι πάντα νευροχειρουργική και είναι σημαντικό να πραγματοποιείται όσο η νόσος βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Η συντηρητική αντιμετώπιση δεν καταφέρνει να αποκόψει την πορεία της νόσου. Η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε την αυχενική μυελοπάθεια. Έτσι μπορεί να χρειαστεί μία πρόσθια αυχενική προσπέλαση με δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία, μία οπίσθια προσπέλαση με διεύρυνση του νωτιαίου σωλήνα, έως και μια συνδυασμένη πρόσθια και οπίσθια προσπέλαση και σπονδυλοδεσία.