Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

χειρουργός σπονδυλικής στήλης
παθήσεις μέσης

Συνηθισμένες Παθήσεις Μέσης: Ποιες είναι & πώς αντιμετωπίζονται

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή αλλιώς το κατώτερο τμήμα της πλάτης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του βάρους του σώματος και τη διευκόλυνση της κίνησης. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες όπως η πάροδος του χρόνου, ο τραυματισμός και οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη παθήσεων της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν πόνο και περιορίζουν τη λειτουργικότητα αλλά και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Συνηθισμένες παθήσεις μέσης: Οσφυϊκή δισκοκήλη

Η οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) συνιστά αρκετά κοινή πάθηση της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της μέσης. Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο σπονδύλους διαθέτει έναν μαλακό σαν γέλη πυρήνα και έναν σκληρό εξωτερικό δακτύλιο, έχοντας ως βασικό ρόλο την απορρόφηση των κραδασμών και τη διευκόλυνση πλήθους κινήσεων. Λόγω παρατεταμένης καταπόνησης, κάποιας απότομης κίνησης ή εκφυλιστικών αλλαγών, ενδέχεται το μαλακό υλικό που μοιάζει με γέλη στο εσωτερικό του μεσοσπονδύλιου δίσκου να προβάλει μέσω του δακτυλίου και να ασκήσει πίεση στα γύρω νεύρα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει εντοπισμένο πόνο στη μέση (οσφυαλγία), ο οποίος πιθανώς ακτινοβολεί στα πόδια (ισχιαλγία), μούδιασμα και αδυναμία. Οι συντηρητικές θεραπείες όπως η φυσικοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι συχνά αποτελεσματικές, ενώ ιδιαίτερα ωφέλιμες είναι και οι επισκληρίδιες περινευρικές εγχύσεις. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.

Χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται σε περίπτωση που εμφανίζονται νευρολογικά συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, ενώ η πίεση επί των νευρικών δομών ενδέχεται να προκαλέσει και διαταραχές στην ούρηση, την αφόδευση και τη σεξουαλική λειτουργία. Οι πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές εστιάζουν στην ελάχιστα επεμβατική αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που πιέζει τα νεύρα. Έτσι, τα νεύρα αποσυμπιέζονται και ανακουφίζονται άμεσα τυχόν νευρολογικά ελλείμματα. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές περιλαμβάνουν τη μικροδισκεκτομή και την ενδοσκοπική δισκεκτομή. Αυτές πραγματοποιούνται μέσω πολύ μικρού μεγέθους τομών, γεγονός που συνεπάγεται ελάχιστο τραυματισμό των υγιών ιστών, μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και χρόνο νοσηλείας, ελάττωση του κινδύνου επιπλοκών και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στένωση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης

Η στένωση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης αναφέρεται στη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα. Πρόκειται για εκφυλιστική κατάσταση, κατά την οποία παρατηρείται μείωση του εύρους του σπονδυλικού σωλήνα, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στα οσφυϊκά νεύρα που καταλήγουν στα πόδια. Συνεπώς, προκαλούνται συμπτώματα όπως χρόνιος πόνος στη μέση και ιδίως πόνος στα πόδια, ο οποίος εντείνεται με την ορθοστασία και υποχωρεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε καθιστή και ύπτια θέση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως διαλείπουσα χωλότητα. Ενδέχεται επίσης να εκδηλωθεί μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια. Η συντηρητική αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένης της φυσικοθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής για τον πόνο, είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας. Ωστόσο, σε ασθενείς με σοβαρά ή προοδευτικά συμπτώματα έχει ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση εκλογής σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η νευροχειρουργική αποσυμπίεση των νεύρων στα οποία ασκείται πίεση. Σκοπός της επέμβασης είναι η πλήρης αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων συνήθως με μικροχειρουργικές ή ενδοσκοπικές μεθόδους, ενώ η τεχνική που επιλέγεται είναι απόλυτα εξατομικευμένη ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Συνηθισμένες παθήσεις μέσης: Σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση προκύπτει όταν ένας σπόνδυλος ολισθαίνει πάνω στον γειτονικό του, κατάσταση που συνεπάγεται την πίεση των νεύρων που διέρχονται από την περιοχή. Αυτή η ολίσθηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και τα πόδια και δυσκαμψία. Η πάθηση είναι συνήθως εκφυλιστικής αιτιολογίας, οπότε συνυπάρχουν και συμπτώματα της στένωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή διαλείπουσα χωλότητα. Σε πιο προχωρημένα στάδια εκδηλώνεται αδυναμία στα πόδια και διαταραχές από την ούρηση. Ήπιες περιπτώσεις σπονδυλολίσθησης μπορεί να ανταποκρίνονται καλά σε συντηρητικές θεραπείες, οι οποίες περιλαμβάνουν φάρμακα, φυσικοθεραπεία και τοποθέτηση οσφυϊκού κηδεμόνα. Ωστόσο, πιο σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες τα συμπτώματα παραπέμπουν σε εκτεταμένη πίεση των νεύρων ενδέχεται να απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση εκλογής σε αυτή την περίπτωση είναι η οσφυϊκή σπονδυλοδεσία, κατά την οποία πραγματοποιείται σταθεροποίηση των σπονδύλων μεταξύ τους με τη χρήση ειδικών υλικών.

Η κατανόηση των πιο κοινών παθήσεων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι απαραίτητη για ασθενείς που αναζητούν ανακούφιση από τον πόνο στη μέση και τα σχετικά συμπτώματα. Ενώ οι συντηρητικές θεραπείες είναι συχνά αποτελεσματικές, η εμπειρία ενός νευροχειρουργού σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την έκβαση της πάθησης, βοηθώντας τους ασθενείς να ανακτήσουν τη λειτουργικότητά τους και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Στο Theospine, στόχος μας είναι σε κάθε περίπτωση η ολοκληρωμένη αξιολόγηση και η εφαρμογή ενός πλήρως εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας, το οποίο προσαρμόζεται απόλυτα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ασθενούς.