Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

χειρουργός σπονδυλικής στήλης
ενδοσκοπική επέμβαση

Ενδοσκοπική Επέμβαση: Το μέλλον της χειρουργικής σπονδυλικής στήλης

Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης έχει γνωρίσει αξιοσημείωτες εξελίξεις τις τελευταίες δεκαετίες, φέρνοντας επανάσταση στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Οι παραδοσιακές ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούσαν μέχρι πρότινος το χρυσό πρότυπο. Ωστόσο, η ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης έχει αναδειχθεί ως μια υποσχόμενη εναλλακτική. Η ενδοσκοπική επέμβαση για τη θεραπεία παθήσεων της σπονδυλικής στήλης είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες αιχμής για τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα. Είναι ένας τύπος ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής που εφαρμόζεται για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ταχεία ανάρρωση και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου.

Τι είναι η ενδοσκοπική επέμβαση σπονδυλικής στήλης;

Οι ενδοσκοπικές τεχνικές χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία παθήσεων σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στην κοιλιακή χώρα. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις κατέστησαν δυνατές τις ενδοσκοπικές επεμβάσεις και για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Η ενδοσκοπική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική η οποία περιλαμβάνει το συνδυασμό του μικροσκοπικού μεγέθους τομών (συνήθως μικρότερες του 1 εκατοστού) και της ενδοσκοπικής απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας, επιτρέποντας έτσι τη διενέργεια ενός πλήθους επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνται σύγχρονα χειρουργικά εργαλεία και ειδικό σύστημα διεγχειρητικής νευροφυσιολογικής παρακολούθησης (κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ελέγχεται η λειτουργία των νεύρων που αφορούν την περιοχή του χειρουργείου). Η ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης εφαρμόζεται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η σπονδυλική στένωση και πλήθος άλλων. Οι λόγοι που παραπέμπουν τον ασθενή σε ενδοσκοπική επέμβαση περιλαμβάνουν έντονο ή επιδεινούμενο πόνο στο πόδι ή την μέση παρά τη φυσικοθεραπεία, τα φάρμακα και τις ενέσεις ή συμπτώματα νευρολογικού ελλείμματος, όπως αδυναμία, μούδιασμα και απώλεια αισθητικότητας.

Πλεονεκτήματα ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης

Η ενδοσκοπική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης αποτελεί μια εξαιρετική ελάχιστα επεμβατική επιλογή για τη θεραπεία πλήθους παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Μάλιστα, η ελάχιστα επεμβατική φύση της προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή. Οι ενδοσκοπικές τεχνικές πραγματοποιούνται με τη διενέργεια μικρότερων τομών, γεγονός που συνεπάγεται σε μειωμένη εκτομή ιστού, απώλεια αίματος και μετεγχειρητικό πόνο. Η διατήρηση της ακεραιότητας των μυών και των περιβαλλόντων ιστών ενισχύει την ανάρρωση του ασθενούς και διευκολύνει την ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι ενδοσκοπικές τεχνικές βοηθούν επίσης τους ασθενείς να ανακτήσουν τη βέλτιστη και φυσική κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης μετά την ανάρρωση.

Η ενδοσκοπική επέμβαση επιτρέπει παράλληλα τη μείωση της ανάγκης για παρατεταμένη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, ο οποίος συνήθως λαμβάνει εξιτήριο έπειτα από μερικές ώρες. Επίσης, οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας και τα συστήματα μεγέθυνσης της εικόνας παρέχουν σαφώς βελτιωμένη οπτικοποίηση του χειρουργικού πεδίου, επιτρέποντας την πραγματοποίηση πλήθους ενδοσκοπικών επεμβάσεων με απόλυτη ακρίβεια. Με τις ενδοσκοπικές τεχνικές χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης μειώνεται τέλος σημαντικά ο χειρουργικός χρόνος και η πιθανότητα επιπλοκών, ενώ εξασφαλίζεται ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στο Theospine, εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι για τον προσδιορισμό της βασικής αιτίας πλήθους παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Έπειτα, διαμορφώνεται ένα πλήρως εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που αρχικά αποτελείται από χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φυσικοθεραπεία και άλλες μη επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές. Η χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη συνίσταται μόνο εάν αποτύχουν όλες οι άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις και το υποκείμενο πρόβλημα συνεχίζει να επιδεινώνεται.