Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, κοινώς γνωστή και ως δισκοκήλη μέσης, είναι μια κοινή πάθηση της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και λειτουργικούς περιορισμούς. Κατά την πάθηση αυτή, ο πυρήνας του μεσοσπονδύλιου δίσκου προεξέχει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω ρήξης στον σκληρό ινώδη δακτύλιο που περιβάλλει τον μαλακό εσωτερικό πυρήνα του δίσκου. Η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση (οσφυαλγία) ο οποίος πιθανότατα ακτινοβολεί και στα πόδια (ισχιαλγία).
Η δισκοκήλη μέσης οφείλεται σε αλλαγές στη δομή του φυσιολογικού μεσοσπονδύλιου δίσκου. Τις περισσότερες φορές, οι αλλαγές αυτές προκύπτουν ως αποτέλεσμα του εκφυλισμού που εμφανίζεται με τη γήρανση. Με την πάροδο του χρόνου, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν την ελαστικότητά τους. Επιπλέον, το ινώδες εξωτερικό τμήμα του δίσκου είναι πιο πιθανό να υποστεί ρήξη. Περιστασιακά, κάποιος σοβαρός τραυματισμός μπορεί να αποτελέσει επίσης αιτία εμφάνισης της πάθησης. Ο τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση μιας ήδη υπάρχουσας κήλης. Η επαναλαμβανόμενη και έντονη άσκηση πίεσης τέλος στην περιοχή της μέσης μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση της πάθησης ακόμη και σε νεαρή ηλικία.
Τα συμπτώματα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ποικίλλουν ανάλογα με το σημείο εντόπισης της κήλης και την πιθανή συμπίεση κάποιας νευρικής ρίζας. Τα συμπτώματα της πάθησης συνήθως περιλαμβάνουν αρχικά την εκδήλωση πόνου στη μέση, ο οποίος μπορεί να είναι διακοπτόμενος ή συνεχής. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση, το βήχα, το φτέρνισμα ή την ορθοστασία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί και στα πόδια (ισχιαλγία).
Ο νωτιαίος μυελός και τα νωτιαία νεύρα βρίσκονται στο σπονδυλικό σωλήνα, συνεπώς όταν η κήλη προβάλλει μέσα σε αυτόν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ασκηθεί πίεση και στις δύο αυτές δομές. Όταν η δισκοκήλη μέσης οδηγεί σε συμπίεση κάποιου νεύρου, αυτή η κατάσταση αναφέρεται ως ριζοπάθεια, ενώ σε περίπτωση συμπίεσης του νωτιαίου μυελού γίνεται λόγος για μυελοπάθεια. Όταν η δισκοκήλη μέσης συμπιέζει κάποια από αυτές τις νευρικές δομές, εκδηλώνονται πρόσθετα συμπτώματα όπως μούδιασμα, αδυναμία ή απώλεια αίσθησης στα πόδια. Η ουσία που συνθέτει τον πυρήνα που μοιάζει με ζελέ του μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση φλεγμονής και ερεθισμού του νεύρου, προκαλώντας πρόσθετο πόνο. Τέλος, σε προχωρημένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έντονα νευρολογικά συμπτώματα όπως αλλαγές στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου ή σεξουαλική δυσλειτουργία, γεγονός που υποδεικνύει την ύπαρξη του συνδρόμου ιππουριδικής συνδρομής.
Η αρχική θεραπεία για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι συνήθως συντηρητική και περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και έναρξη στοχευμένου προγράμματος φυσικοθεραπείας, ενώ συνιστώνται και προγράμματα άσκησης για την ενίσχυση των μυών της πλάτης και του κορμού, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης επαναλαμβανόμενων προβλημάτων. Πλήθος περιπτώσεων δισκοκήλης μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς συντηρητικά. Εξαιρετικά ωφέλιμες είναι επίσης οι επισκληρίδιες εγχύσεις στεροειδών, οι οποίες πραγματοποιούνται με ασφάλεια υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, προκειμένου να εγχυθεί το φάρμακο στο ακριβές σημείο της κήλης.
Όταν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν ή υφίστανται έντονα νευρολογικά ελλείμματα, τότε έχει ένδειξη η χειρουργική επέμβαση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να εφαρμοστούν η μικροδισκεκτομή ή η πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή. Η τελευταία περιλαμβάνει την αφαίρεση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου με μικρού εύρους ενδοσκόπια. Η επιλογή της ενδεδειγμένης τεχνικής πραγματοποιείται με απόλυτη εξατομίκευση, αποκλειστικά για τον εκάστοτε ασθενή ανάλογα με την κλινική εικόνα, τα απεικονιστικά ευρήματα και το ιστορικό του, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Στο Theospine, σκοπός μας είναι η προσπάθεια αντιμετώπισης κάθε περιστατικού οσφυϊκής δισκοκήλης με συντηρητικά μέτρα. Σε χειρουργείο καταφεύγουμε μόνο όταν υπάρχουν απόλυτες ενδείξεις, και πάντα επιλέγουμε τη χειρουργική αυτή τεχνική που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες, τις λειτουργικές απαιτήσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς ξεχωριστά.