Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, γνωστή και ως στένωση σπονδυλικής στήλης, χαρακτηρίζεται από τη μείωση του εύρους του σπονδυλικού σωλήνα. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στη συμπίεση των νευρικών δομών, δηλαδή του νωτιαίου μυελού και των νευρικών ριζών. Η στένωση του σωλήνα αυτού που σχηματίζεται από τις οστικές δομές κάθε σπονδύλου και τους παρακείμενους συνδέσμους, μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα σημεία της σπονδυλικής στήλης, ωστόσο εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην περιοχή της μέσης. Η πάθηση αυτή προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Η στένωση εμφανίζεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου ως απόρροια διαφόρων επιβαρυντικών παραγόντων. Φυσιολογικά, ο σπονδυλικός σωλήνας κατέχει αρκετό χώρο για την φιλοξενία του νωτιαίου μυελού και των νευρικών ριζών που εξέρχονται από τον μηνιγγικό σάκο. Ωστόσο, η πάροδος του χρόνου και οι εκφυλιστικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στη σπονδυλική στήλη, τυχόν τραυματισμός, άλλες ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα ή κληρονομικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ελάττωση της διαμέτρου του. Η στένωση προκαλείται λόγω αύξησης της διαμέτρου των ανατομικών στοιχείων περιμετρικά του σπονδυλικού σωλήνα. Σε αυτές συγκαταλέγονται η υπερτροφία των συνδέσμων και των αρθρώσεων, η ύπαρξη δισκοκήλης ή συνοβιακής κύστης και η σπονδυλολίσθηση. Η εκτεταμένη συνύπαρξη ορισμένων εκ των προαναφερθέντων παραγόντων εντείνει την έκταση της πάθησης και την ένταση της συμπτωματολογίας.
Τα συμπτώματα που προκαλεί η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την εντόπιση και τη σοβαρότητα της πάθησης. Ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα είναι η οσφυαλγία και η αυχεναλγία, οι οποίες συχνά περιγράφονται ως μια θαμπή αίσθηση πόνου στην μέση ή στον αυχένα αντίστοιχα. Αυτός ο πόνος μπορεί να εκπέμπεται στα χέρια, τα πόδια ή τους γλουτούς, ανάλογα με τη θέση της στένωσης. Οι ασθενείς με σπονδυλική στένωση μπορεί να εμφανίσουν μούδιασμα ή αδυναμία στα άκρα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Καθώς η στένωση της σπονδυλικής στήλης εξελίσσεται, οι ασθενείς μπορεί να έχουν δυσκολία στο περπάτημα ή στη διατήρηση της ισορροπίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις σπονδυλικής στένωσης, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ακράτεια ή γενικότερη δυσλειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης λόγω συμπίεσης νεύρων.
Η θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης προσαρμόζεται στον μεμονωμένο ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση και τη σοβαρότητα της πάθησης, καθώς και τη συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και επισκληρίδιες διατρηματικές εγχύσεις στεροειδών. Αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι στοχεύουν στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας. Συχνά συνιστάται στους ασθενείς να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, να παραμείνουν σωματικά δραστήριοι και να διατηρούν καλή στάση σώματος για να μειώσουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασής τους.
Το χειρουργείο δεν είναι μονόδρομος, αντιθέτως επιλέγεται ως έσχατη λύση, σε περιπτώσεις που κάθε μέτρο συντηρητικής θεραπείας έχει αποτύχει και οι ασθενείς εμφανίζουν έντονα νευρολογικά ελλείμματα που δε μπορούν να αποκατασταθούν με διαφορετικό τρόπο πέραν της χειρουργικής παρέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται ώστε να αποκατασταθεί η στένωση του σωλήνα είναι η αποσυμπίεση των νευρικών δομών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί αναγκαία και η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές έχουν βρει εφαρμογή και σε αυτή την περίπτωση, καθώς η αποσυμπίεση μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί με την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων μέσω μικροσκοπίου ή ενδοσκοπίου. Ο Νευροχειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Θεολόγος Θεολόγου αποκαθιστά τη στένωση του σωλήνα αυτού που σχηματίζεται από τις οστικές δομές κάθε σπονδύλου και τους παρακείμενους συνδέσμους με σκοπό την αποκατάσταση της συμπτωματολογίας, την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, και την ταχύτατη επιστροφή στις φυσιολογικές καθημερινές λειτουργίες. Με ειδίκευση στην ενδοσκοπική χειρουργική, αντιμετωπίζει πλήθος παθήσεων που προκαλούν πόνο στη μέση, με αναίμακτο και ανώδυνο για τον ασθενή τρόπο.