Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

Μυοπεριτοναϊκό Άλγος

Ονομάζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία υπάρχει επίμονος πόνος σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως η μέση, οι ώμοι, οι γλουτοί κ.λ.π. Προκαλείται από επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των αντίστοιχων μυϊκών ομάδων που μπορεί να οφείλονται:

      • Σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις λόγω επαγγέλματος ή χόμπι
      • Σε παρατεταμένες περιόδους άγχους (stress)
      • Σε χρονίζουσες παθολογικές καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης ή των αρθρώσεων για τις οποίες ο ασθενής δεν έχει αναζητήσει θεραπεία ή η αντιμετώπισή τους είναι ελλιπής.

Εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε το σύνδρομο μυοπεριτοναϊκού άλγους από τον κλασσικό μυϊκό πόνο μετά από κόπωση (για παράδειγμα μετά από μία μετακόμιση ή έντονη σωματική άσκηση). Στο σύνδρομο, ο πόνος είναι επίμονος και παραμένει σχεδόν σε μόνιμη βάση. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η κλινική εξέταση για την διάγνωση όχι μόνο της ύπαρξης της παθολογίας αυτής, αλλά και για την απομόνωση του/των μυών που πάσχουν.

Υπάρχουν ειδικά trigger points, σημεία δηλαδή των μυών που αν ερεθιστούν αναπαράγουν τα συμπτώματα του ασθενούς. Μάλιστα είναι πολλές οι φορές όπου το σύνδρομο μυοπεριτοναϊκού άλγους προσομοιάζει άλλες παθολογίες, όπως για παράδειγμα μια ριζίτιδα που συνήθως προκαλείται από μία δισκοκήλη.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού είναι καθαρά συντηρητική. Συνήθως, υπό την καθοδήγηση Φυσιάτρου, ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα Φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης με σαφή βελτίωση της συμπτωματολογίας του.